Materiale

Trådtælling - hvad betyder det og bør du bekymre dig om det?

Trådtælling - hvad betyder det og bør du bekymre dig om det?

Før i tiden, var trådantallet en målestok for kvalitet - jo højere trådantallet var, jo bedre var kvaliteten. Men det er simpelthen ikke længere sandt. Højt trådantal kan helt sikkert gøre sengetøj bedre, men trådens kvalitet betyder mere end antallet. Betyder et højere trådantal automatisk bedre sengetøj? Med et ord: Nej. Lad os tage et kig på det.

Trådantal er et væsentligt, men ikke det eneste kriterium for at bestemme kvaliteten af et sæt sengetøj. Trådantal er for sengetøj, hvad karat er for diamanter. De fire vigtigste faktorer at overveje, når man vælger sengetøj, er bomuldskvalitet, lag, trådantal og vævning, men ofte bliver budskabet overskygget af emballage, der fremhæver trådantallet som den afgørende faktor, hvilket er misvisende og ærgerligt. I virkeligheden kan en høj trådtælling ikke alene garantere kvalitet, da kvaliteten af trådene også har en betydning. Derfor er det værd at huske, at der er flere faktorer at tage hensyn til, når man vælger sengetøj.

Hvordan bliver trådantallet beregnet?

For at bestemme trådantallet beregner producenterne antallet af både lodrette og vandrette tråde, der er vævet sammen i en kvadratmeter. Så, 100 lodrette tråde + 100 vandrette tråde, giver en trådtælling på 200. Enkelt og nyttigt i den konventionelle forstand. Forbrugere kan sammenligne trådantallet på tværs af de forskellige brands, for at finde det sengetøj der giver mest værdi og passer til dem.

Men ifølge afsløringer fra Consumer Reports i USA, bruger mange producenter "kreativ matematik" for at fuske med disse tal og reklamerer med trådantal på 800, 1000 og 1200 - og fører forbrugerne til at tro, at de får et luksusprodukt, når det slet ikke er tilfældet. Dette giver producenterne mulighed for at sælge dårligt sengetøj, der er skjult som kvalitetsprodukter, mens de holder deres produktionsomkostninger nede, samtidig med at de opkræver ekstra for noget, som ingen vidende forbruger vil købe - og derved maksimerer overskuddet på billige produkter.

Er der et ideelt trådantal?

Der er ikke et ideelt trådantal for sengetøj, da det afhænger af en række faktorer, herunder bomuldskvalitet, ply, vævning og personlig præference. Generelt set maksimeres trådantallet ved 500, fordi der er en maksimum mængde tråd, der kan væves ind i en kvadratmeter. Nogle mennesker foretrækker et lavere trådantal, da det kan give et mere åbent væv, der tillader mere luftgennemstrømning og dermed en mere behagelig søvn. Andre foretrækker en højere trådtælling for en blødere og glattere fornemmelse. 

Det er tråden, der betyder mest. Et sengesæt af en bedre kvalitetsfiber med en lavere trådtælling, vil føles blødere og tåle vask bedre end et sengesæt, af en lavere kvalitetsfiber med en højere trådtælling.

Andre ting at overveje, når du køber sengetøj

Så hvad kan du regne med, hvis ikke trådantallet, når du køber sengetøj? Når du køber sengetøj, er der flere ting, du bør overveje. Til start, kan det være en god idé at kigge efter sengetøj, der er GOTS certificeret. Certificeringen indikerer, at produktet er lavet af økologisk bomuld og produceret under miljøvenlige og socialt ansvarlige forhold.

Dernæst vælg den vævningsform, der passer bedst til dig. Vores sengetøj er percale vævet, med et trådantal på 200, da det giver den perfekte kombination af kølighed og den friske følelse, når du sover - ligesom at sove på hotel.

Det vigtigste er dog, at sengetøjet føles godt at røre ved. Det er noget, kun du kan afgøre. Husk at det er dig, der skal sove i det.

Læs næste

Alt du skal vide om percale sengetøj
Hvilken af vores sengetøjsfarver passer bedst til dig?