Tips

Sådan hjælper du dit barn til at falde i søvn

Sådan hjælper du dit barn til at falde i søvn

Søvn er en af de vigtigste ting for børn, da det er en afgørende faktor for deres fysiske, mentale og emotionelle velvære. Men for mange forældre kan det være en udfordring at få deres små børn til at falde i søvn og opretholde gode søvnrutiner. Her er nogle tips til, hvordan man kan hjælpe små børn med at få nogle gode søvnrutiner.


Hvor meget søvn har børn brug for?

Der er ingen entydigt korrekt svar på, hvor meget søvn et barn har brug for, da det kan variere fra barn til barn.

Generelt har børn dog brug for mere søvn end voksne, og det anbefales, at børn i alderen 6-13 år får mellem 9-11 timers søvn om natten. Børn i alderen 3-5 år bør få mellem 10-13 timer søvn om natten, mens børn i alderen 1-2 år bør få mellem 11-14 timer søvn om natten.

Det er dog altid en god idé at tale med barnets læge, hvis man er i tvivl om, hvor meget søvn barnet har brug for.


Lav en plan

At lave en plan for sengetid kan være en afgørende faktor for at hjælpe dit barn med at få en god nats søvn. Ved at vælge en fast sengetid, der passer med barnets alder og behov, kan du give barnet en forventningsramme for, hvornår det er tid til at sove.

En sengerutine kan indeholde en række trin, der skal følges før sengetid. Det kan f.eks. være at skifte til pyjamas, børste tænder, læse en bog eller tage et bad. Disse trin kan hjælpe barnet med at forberede sig mentalt og fysisk til at falde i søvn.

En fast sengerutine kan også hjælpe med at undgå konflikter omkring sengetid. Hvis barnet ved, hvad der forventes af det, og hvornår det er sengetid, kan barnet være mere tilbøjeligt til at følge rutinen uden at blive frustreret eller modstandsdygtig.


Skab et behageligt sovemiljø

Sørg for at skabe en rolig og afslappende atmosfære i barnets soveværelse. Dette kan gøres ved at sørge for, at værelset er mørkt og stille, og at der ikke er for meget stimuli i form af skærme eller lyd. Dette kan hjælpe barnet med at slappe af og falde i søvn lettere.


Stille aktiviteter før sengetid

Der er mange stille aktiviteter, som man kan lave med et barn inden sengetid for at hjælpe det med at falde i søvn. En af de mest populære aktiviteter er at læse en godnathistorie højt for barnet. Dette kan være en god måde at få barnet til at slappe af og falde i søvn, da det kan hjælpe med at berolige barnets sind og krop.

En anden mulighed er at lave nogle afslappende åndedrætsøvelser med barnet. Dette kan være en god måde at få barnet til at fokusere på sin vejrtrækning og slappe af, hvilket kan hjælpe det med at falde i søvn.

Uanset hvilken aktivitet man vælger at lave med barnet inden sengetid, er det vigtigt at sørge for at skabe en rolig og afslappende atmosfære, så barnet kan falde i søvn lettere.


En god seng

Giv barnet en god og komfortabel seng at sove i, så det kan bevæge sig frit og få en god nattesøvn.

En god seng er en vigtig del af et barns sovemiljø, da det er her, barnet tilbringer de fleste af sine timer om natten. Derfor er det vigtigt, at barnet har en seng, der er stor nok til, at det kan bevæge sig frit, men også støttende nok til, at det ikke vælter ud. Det er også en god idé at vælge en seng med en god madras, der kan støtte barnets krop og sikre, at det ikke får ondt i ryg og led.

Derudover er det også en god idé at sørge for, at barnets seng er komfortabel og hyggelig. Dette kan gøres ved at vælge blødt og lækkert sengetøj, der kan føles behageligt mod barnets hud, og ved at pynte barnets seng med bløde puder og tæpper, der kan gøre sengen hyggeligere og mere indbydende.


Frisk luft og "motion"

Sørg for, at barnet får nok motion og frisk luft i løbet af dagen for at hjælpe med at udskille søvnhormoner og regulere barnets døgnrytme.

Regelmæssig motion er en vigtig del af et barns liv, da det hjælper med at styrke barnets immunforsvar, fremme mental og fysisk sundhed, og sikre, at barnet kan fungere optimalt i løbet af dagen. Men motion kan også hjælpe med at forbedre barnets søvn. Når barnet bevæger sig, udskiller det søvnhormonet melatonin, som kan hjælpe med at regulere barnets døgnrytme og sikre, at det får en god nattesøvn.

Læs næste

4 soveværelses dufte, vi elsker
Hvilken af vores sengetøjsfarver passer bedst til dig?