Tips

Sådan får du en bedre nattesøvn

Sådan får du en bedre nattesøvn

Hos Sekan Studio ved vi, at en god nats søvn er grundlaget for at føle sig veludhvilet og klar til en ny dag. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med at skabe de bedste rammer for din søvn.

Der er mange forskellige måder, du kan forbedre din nattesøvn. Nogle af de ting, du kan gøre, er at sørge for at have et behageligt sovemiljø, holde en fast sovetid, undgå at bruge skærme i timerne op til sengetid, og undgå koffein og alkohol inden sengetid.

For at hjælpe dig med at få en bedre nattesøvn, har vi samlet 10 søvntips, der kan gøre en forskel for din søvnkvalitet. Læs med, og lad os hjælpe dig med at få en god nats søvn.


1. Nyd noget sollys

Sollys kan være med til at forbedre søvnen på flere måder. For det første kan det hjælpe med at regulere kroppens naturlige døgnrytme, også kendt som cirkadiske rytme. Lyset fra solen kan signalere til kroppen, at det er tid til at være vågen og aktiv, og om aftenen kan det signalere, at det er tid til at sove.

For det andet kan sollys være med til at øge niveauet af serotonin i kroppen, hvilket kan have en beroligende effekt og gøre det lettere at falde i søvn.


2. Undgå blåt lys

Blåt lys fra digitale enheder kan påvirke din søvnkvalitet og døgnrytme. At stirre på en skærm om natten kan få din hjerne til at tro, at det er dag, hvilket kan forstyrre produktionen af melatonin, det hormon der får dig til at føle dig rolig og søvnig. Derfor er det en god idé at undgå skærme i timerne op til sengetid.

En anden løsning er at bruge blue light-briller, der blokerer det skadelige blå lys og kan hjælpe dig med at få en bedre nattesøvn.


3. Tag et bad eller brusebad

Et varmt brusebad før sengetid kan være med til at forbedre søvnkvaliteten. Ifølge en undersøgelse kan et varmt bad føre til dybere søvn og gøre det lettere at falde i søvn. Det er især gavnligt at tage et bad omkring 90 minutter før sengetid. Selv et fodbad i varmt vand kan have en beroligende effekt og hjælpe med at forberede kroppen til søvn.


4. Gør dit soveværelse specielt

Et behageligt sovemiljø er vigtigt for at få en god nats søvn. Det er en god idé at gøre soveværelset stille, afslappende og pænt, og at tænke over temperaturen, belysningen og møblerne. Farverne i rummet kan også påvirke din søvn, så overvej om det kan være en god idé at ændre noget for at skabe det bedst mulige sovemiljø.


5. Sørg for den rigtige temperatur

En komfortabel temperatur i soveværelset er vigtigt. Din krops temperatur falder om aftenen, og dette signalerer til hjernen, at det er tid til at sove. Derfor kan det være en god idé at indstille termostaten til omkring 18 grader for at skabe det bedst mulige sovemiljø. En behagelig temperatur kan hjælpe din krop med at slappe af og falde i søvn.


6. Træn regelmæssigt

En god træning er ikke kun godt for din fysiske form, det kan også forbedre din søvn. For at få mest muligt ud af træningen og undgå at det påvirker din søvn, er det en god idé at sørge for at der går noget tid mellem træningen og sengetid. Fire timer er ideelt, så din krop har tid til at køle ned og dine endorfiner og temperatur har fået lov at normalisere sig. På den måde kan du få glæde af både træningen og en god nats søvn.


7. Få din hjerne til at falde til ro

En god før-søvn rutine kan hjælpe dig med at slappe af og få det bedre mentalt og fysisk inden sengetid. Der er mange ting du kan prøve, såsom at læse en bog, lytte til afslappende musik, dybe vejrtrækninger, tage et afslappende bad eller meditere. Prøv at udvikle din egen rutine og se, hvad der fungerer bedst for dig.


8. Sov og vågn op på samme tid

En god søvn er afgørende for at opretholde et godt helbred og velvære. Derfor er det en god idé at indføre en søvnrutine, hvor du forsøger at gå i seng og vågne op på samme tid hver dag. På den måde træner du din krop til at være i overensstemmelse med dit søvnmønster, og du vil bemærke, at du får bedre søvn og føler dig mere udhvilet om morgenen. Over tid kan en god søvnrutine også hjælpe med at forbedre dit generelle helbred og velvære.


9. Spring koffeinen over efter kl. 14

Kaffe og te er populære morgendrikke, da de indeholder koffein, der kan vække os og give os et energi boost. Men koffein kan også have en negativ effekt på vores søvn, da det kan forhindre os i at slappe af og gå i søvn.

Derfor kan det være en god ide at skifte til koffeinfri kaffe eller te om eftermiddagen, så du undgår at få for meget koffein senere på dagen. Det kan også være en god ide at sørge for at indtage din sidste kop kaffe senest kl. 14, så du giver din krop nok tid til at nedbryde koffeinen, inden du skal i seng. På den måde kan du undgå at koffein påvirker din søvn negativt.


10. Undgå alkohol

En aften drink kan føles som en god måde at slappe af og falde hurtigt i søvn på, men det kan faktisk have en negativ effekt på dit søvnmønster og hormonbalance. Det kan resultere i en forstyrret nat og kan endda føre til snorken eller søvnapnø - en potentielt alvorlig tilstand, der påvirker din vejrtrækning.

For at undgå disse problemer, bør du sørge for at drikke senest tre timer før sengetid, så din krop har tid til at nedbryde alkoholen, inden du skal sove.

Læs næste

5 tips til at optimere din hjemmearbejdsdag
Gør en forskel - læs om vores partnerskab med 1% for the Planet